T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi

İstanbul´u Okuyorum.

İstanbul´u Okuyorum Projesi kapsamında "Marşım´ın  kelimeleri üzerine beş öğrenci beş dakika konuşuyor"  etkinliğini gerçekleştirdik. 9A sınıfında öğrencileriyle "korkma,sancak,yurt,hilal,yıldız,istiklal,iman,toprak ,şehit,vatan,mabet,namahrem,ezan,bayrak ve hürriyet" kelimelerinin İstiklal Marşı´mızda hangi bağlamlarda nasıl kullanıldığını tartıştık.Bu kavramlardan yola çıkarak milli ve manevi değerlerimizin köklerini bir kez daha büyük bir onurla  hatırlamış olduk.

Yusuf Ahmet Soylu ,

"Korkma kelimesi, Peygamber-i Âlişan Efendimiz´in Mekke´den Medine´ye hicreti sırasında sığındığı Sevr Mağarası´nda,  yol arkadaşı Hz. Ebubekir´in endişelenmesi üzerine söylediği teselli cümlesinin ilk kelimesinden alınmıştır:

"Korkma ey Ebu Bekir, Allah bizimledir!" diyerek şairin dini ve tarihsel bir ilhamla Türk milletine hitaben  "Korkma!"     şeklinde seslendiğini belirtti.

Enes Çalışkan ise  "toprak" sözcüğü üzerinde durup bu toprakların şehit kanlarıyla nasıl vatanlaştığını  anlattı.Mithat Cemal Kuntay´ın " Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizeleriyle Türk şairlerinin toprak kelimesine yüklediği anlamları hatırlattı.


 

26-03-201926-03-201926-03-201926-03-2019 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2019 - Güncelleme: 02.09.2020 22:01 - Görüntülenme: 395
  Beğen | 3  kişi beğendi